28-09-03

30 Toeval

Ik heb gisterenavond Jacques Brel gezien.  Ongelooflijk hoe die man zijn emoties, gevoelens en gedachten kan uitzingen.  Het was wel op het kleine scherm van de zender Arte en vooral in zwart/wit, maar toch.  Twee keer Jacques Brel op één avond, de echte en zijn reïncarnatie, toevallig hé.  Maar de vraag is of toeval wel bestaat?  Af en toe gebeuren er feiten waarvan ik toevallig denk: dat is toeval, maar als ik er dan bewust mee bezig ben, heb ik het gevoel dat het gebeurde niet zo toevallig is, dat iets of iemand dit zo gepland heeft.  Iedereen zal wel het volgende meegemaakt hebben: je denk aan iemand en plots gaat de telefoon over, het blijkt die persoon te zijn.  Is dit toeval?  Wat was er eerst, de gedachte of de persoon die je nummer intoetst?  Waardoor ging je aan die persoon denken?  Het is soms zinvol om over die toevalligheden eens door te denken.

Als je onze geschiedenis er op na slaat, dan zit die vol met toevalligheden die geen toeval meer kunnen zijn.  Onze wereld wordt geregeerd door wetmatige toevalligheden en de kunst is die vooraf te kunnen inschatten.  Sommige mensen hebben een intuïtie om die te zien, te horen, te voelen.  Anderen zijn reeds afgestompt en denken dat toeval gewoon toeval is.

Ik ben aan dit blogboek begonnen omdat ik toevallig het dagboek van Viviane ontdekt heb.  Daardoor begon een radertje te draaien dat mij terug deed denken aan mijn vorige twee dagboeken, die op zijn beurt me met de neus op de feiten drukte dat ik iets beloofd heb wat ik eigenlijk bewust vergeten was. Is het toeval geweest dat ik via een zoekmachine op het dagboek van Viviane ben terecht gekomen? Neen, ik geloof het niet.


09:56 Gepost door Patrick Quinzebilles | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Verrast.. Ik kom elke keer hier effe lezen...
enne.. nu schrok ik toch een beetje..
toen ik mijn naam in het berichtje terugvond..
Ik ben echt blij.. dat je door mijn dagboekje..
ook terug aan een dagboekje begonnen bent..
Voor mij werkt het heel ontspannend..
echt een ideale uitlaatklep..
Ik kom hier dan ook graag lezen...
vooral omdat je eigenlijk net een beetje
schrijft, zoals ik zelf.. gewoon wat er in je hoofd
omgaat op dat moment..
enne.. das eigenlijk toch de hele opzet van een dagboek..
Nog een fijne zondag gewenst..
enne.. tot... "blogs"..
liefs,
viviane

Gepost door: viviane | 28-09-03

Verrast Toevallig hé!

Ik wens je trouwens ook een zonnige zondag toe, hoewel dit er meteorologisch niet inzit, maar gelukkig kan je zelf een zonnetje zijn voor je medemens, zelfs over het internet heen.

Gepost door: Patrick Quinzebilles | 28-09-03

haia Hellow,
toffe site!
je mag me natuurlijk ook steeds een bezoekje brengen
greetz

Gepost door: marjan | 20-10-03

De commentaren zijn gesloten.